woensdag 28 mei 2014

Grafsteen opknappen of restaureren - de mogelijkheden

Een oude grafsteen er weer als nieuw uit laten zien

Tientallen jaren geleden werden grafmonumenten vaak gemaakt van Hardsteen. Prachtig materiaal waarin fossielen nog mooi te zien zijn, maar helaas ook een materiaalsoort wat uiteindelijk buiten gaat verweren als er geen onderhoud aan gepleegd wordt. Ook werden grafstenen vaak gemaakt van marmer (de zogenaamde witte grafstenen met zwarte letters). Marmer gaat uiteindelijk ook verweren en wordt groen op den duur als er geen onderhoud aan gepleegd wordt. Tegenwoordig worden grafmonumenten bijna altijd gemaakt van graniet of andere sterke natuursteensoorten of van geheel andere materialen zoals bijvoorbeeld glas. Hierdoor is een stuk minder onderhoud nodig. (Meer informatie over natuursteen).

Graf voor onbepaalde tijd

Vroeger bestond er vaak de mogelijkheid om een graf voor onbepaalde tijd te kopen en werd er dus vaak een grafmonument van Hardsteen of marmer op het graf geplaatst. Door de jaren heen is het grafmonument gaan verweren en zijn er vaak scheuren ontstaan waardoor het monument er vervallen uitziet, zoals bijvoorbeeld op deze foto.


grafsteen opknappen, restaureren

Emotionele binding

Door de vervallen staat kan er een onprettig gevoel ontstaan bij de nabestaanden die er toch voor willen zorgen dat de laatste rustplaats van hun ouders, grootouders of andere familie er verzorgd uitziet. Dan zijn er twee mogelijkheden.

  1. Het bestaande grafmonument opknappen of restaureren of
  2. Het bestaande grafmonument vervangen voor een onderhoudsvriendelijk grafmonument

Grafsteen opknappen of restaureren

Een professionele steenhouwerij kan het bestaande grafmonument helemaal opknappen en restaureren. Hieronder ziet u een foto van bovenstaande grafmonument wat helemaal opnieuw is gerestaureerd door ons.

Grafsteen restauratie, opknappen, restaureren
Links: voor restauratie  Recht: na restauratie

Dit opgeknapte grafmonument kan weer tientallen jaren mee.

Bestaand grafmonument vervangen voor een nieuw monument

De tweede mogelijkheid is om het bestaande grafmonument te vervangen voor een nieuw grafmonument. Het voordeel hiervan is dat dit grafmonument van kwalitatief beter materiaal vervaardigd kan worden waardoor er minder onderhoud nodig is en langer meegaat.

Emotioneel gezien kan dit een moeilijke beslissing zijn. Als het bestaande grafmonument met zorg en aandacht destijds is gekozen, dan wil men dit ook niet zomaar laten afvoeren. Dan zijn er twee mogelijkheden. 

  1. Het bestaande grafmonument begraven onder het nieuwe monument
  2. De letterplaat van het bestaande monument verwerken in het nieuwe monument

Door het bestaande grafmonument te begraven onder het nieuwe monument kan dit toch het gevoel geven dat het oude monument aanwezig is en hiermee met respect wordt omgegaan.
De andere mogelijkheid is om de letterplaat te verwerken op de bestaande grafsteen. Hieronder ziet u een voorbeeld hiervan.

grafsteen vervangen, vernieuwen
Nieuw grafmonument ter vervanging van het oude monument waarbij de oude letterplaat op de dekplaat van het nieuwe monument is geplaatst


Dit grafmonument is gemaakt van graniet. Hier zit 25 jaar garantie op, maar kan met een klein beetje onderhoud gemakkelijk 50 jaar mee gaan.


Meer informatie over grafsteen opknappen of restaureren

Voor meer informatie over grafsteen restauratie en voorbeelden hiervan kunt u deze pagina bekijken:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten